Dijksma: fouten Lelystad Airport door gebrek aan expertise

Lelystad 8 november 2017
Ministerie noemt de kritiek achterhaald
Suzanne Kröger van Groen Links / Foto: Maarten Kools
Er is te weinig expertise op het ministerie van Infrastructuur om goed om te gaan met ingewikkelde milieu-effectrapportages (m.e.r.). Dat heeft voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma gezegd, schrijft dagblad De Stentor. Het gebrek aan kennis zou volgens Dijksma de reden zijn dat er fouten zijn gemaakt in de m.e.r. voor Lelystad Airport. In zo'n onderzoek wordt gekeken naar de gevolgen voor het milieu en naar eventuele geluidsoverlast voor de omgeving.  

Volgens Dijksma is het tekort aan goed personeel te wijten aan het streven naar een steeds kleinere overheid. Dijksma deed haar uitspraken hierover tijdens een lokale talkshow in het Twentse Diepenheim. Ze wilde de uitspraken in De Stentor niet verder toelichten. 

Tweede Kamer: debat met opvolger van Dijksma
De uitspraak van de voormalige staatssecretaris is reden voor de Tweede Kamerfracties van CDA, D66, VVD, ChristenUnie en GroenLinks om vragen te stellen aan de opvolger van Dijksma, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. De fractie van GroenLinks wil ook in debat met de minister.
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger zegt blij te zijn dat de voormalige staatssecretaris nu eindelijk hardop zegt dat er fouten zijn gemaakt in de milieueffectrapportage van het vliegveld. "Ook voordat deze fouten een paar weken geleden aan het licht kwamen was al duidelijk dat de onderzoeken rondom Lelystad Airport onvolledig waren. Wat ons betreft moet de m.e.r. volledig opnieuw worden gedaan, want de uitbreiding van de luchthaven heeft grote gevolgen en dat kun je niet doen op basis van slechte onderzoeken", vindt Kröger.
GroenLinks wil dan ook van de minister horen dat alle effecten van de uitbreiding eerst goed in kaart worden gebracht en tot die tijd moeten de plannen de ijskast in. "Lelystad Airport kan niet in 2019 open. Want we weten dus nu waarom er fouten zijn gemaakt, te weinig specialistische kennis van ambtenaren. We willen eerst van minister Van Nieuwenhuizen weten of dat probleem opgelost kan worden", zegt Suzanne Kröger.

Ministerie: er zijn al verbeteringen doorgevoerd 
Een woordvoerder van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat laat aan Omroep Flevoland weten dat de kritiek over een gebrek aan expertise niet actueel is. Er zijn tijdens de regeerperiode van Dijksma al verbeteringen doorgevoerd, naar aanleiding van een onderzoek op het ministerie. Ook geeft de woordvoerster van het ministerie aan dat milieueffectrapportages altijd door externe partijen worden gedaan. Het ministerie doet dat niet zelf. 

Hieronder een audiofragment van de bewuste talkshow: 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer