Laatste schakel klaar in hoogspanningsnet NOP

Emmeloord 8 november 2017
Het hoogspanningsstation Zuidervaart is het laatste onderdeel voor Windpark Noordoostpolder
Uiteindelijk zal door dit hoogspanningsstation 1,4 miljard kilowattuur per jaar gaan
Bij Emmeloord wordt woensdag het hoogspanningsstation Zuidervaart officieel in gebruik genomen. Het station is het laatste onderdeel van de nieuwe infrastructuur die nodig is door de komst van het Windpark Noordoostpolder.

De 86 molens in dit park bij de Westermeerdijk wekken 1,4 miljard kilowattuur per jaar op, genoeg om 400.000 huishoudens van stroom te voorzien. Om die productie op het landelijke net te krijgen, moest netbeheerder Tennet onder meer een ondergrondse kabel van 25 kilometer aanleggen en twee hoogspanningsstations bouwen.

Zonnepanelen
Eerder kwam een schakelstation aan de Westermeerdijk al in bedrijf. Ook is het bestaande station bij Ens uitgebreid. Met de opening van het hoogspanningsstation bij Emmeloord is de laatste schakel in het netwerk klaar.

Bij de bouw van het station aan de Nagelerweg is extra zorg besteed aan duurzaamheid. Het is het eerste in Nederland dat zichzelf met zonnepanelen van energie voorziet. Ook is volgens Tennet gelet op de inpassing in het landschap, onder meer door de aanleg van een paddenpoel.

Het is de bedoeling van de netbeheerder dat het duurzame karakter van het station bij Emmeloord het voorbeeld wordt voor alle hoogspanningsstations in Nederland.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer