'Herindeling luchtruim kan al ruim voor 2023'

LELYSTAD • Do 9 november 2017 | 17:45 • Donderdag 9 november 2017 | 17:45
Het Nederlandse luchtruim kan al ver voor 2023 opnieuw worden ingedeeld. Dat zegt de toekomstig directeur van de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol, Eamonn Brennan, tegen de website zakenreis.nl. Brennan noemt een termijn van twee jaar als reële optie. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt tot nu toe vast aan 2023. 

Lager vliegen
De uitbreiding van Lelystad Airport maakt het noodzakelijk dat de indeling van het Nederlandse luchtruim op de schop gaat. De bestaande vliegroutes zijn namelijk grotendeels gericht op Schiphol.

Om die vluchten niet in de weg te zitten moet verkeer van en naar Lelystad Airport de eerste jaren lagere vlieghoogtes aanhouden. Dat leidt de laatste tijd tot felle protesten van actiegroepen in Overijssel en Gelderland.

Bij herindeling van het gehele luchtruim zouden de vliegroutes van Lelystad Airport waarschijnlijk hoger kunnen lopen. 

Twee jaar 
Brennan erkent tegenover zakenreis.nl dat het Nederlandse luchtverkeer ingewikkeld is. "Het gaat niet alleen om de vluchten met bestemming Schiphol, er lopen ook veel doorgaande routes boven Nederland. Herindeling kost tijd, maar moet in twee jaar gedaan kunnen worden.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel