'Windmolenplan in gevaar door vliegroutes'

Flevoland 9 november 2017
Het doorgaan van het omvangrijke windmolenplan in het oostelijk deel van de gemeente Dronten en een deel van de gemeente Lelystad komt in gevaar door de vliegroutes van de kleine luchtvaart van en naar Lelystad Airport.

Dat zei voorzitter Wim Luijkx van Windplan Groen bij een vergadering van Dorpsbelang Biddinghuizen. Dat schrijft De Drontenaar, die woensdagavond bij die vergadering aanwezig was. Windplan Groen is de overkoepelende organisatie voor de windenergieplannen voor het oostelijke deel van de gemeente Dronten. 

Kleine vliegtuigjes
Luijkx dacht in april op schema te zitten, toen luchthaven Lelystad opeens zorgde voor onduidelijkheid. Het gaat daarbij niet om de vakantievluchten waarover vooral in Overijssel en Gelderland veel onrust is ontstaan. De windmolenplannen worden volgens Luijkx dwarsgezeten door de kleinere vliegtuigen die nog onder de Boeings en Airbussen zullen vliegen.

Het is sinds dit voorjaar volgens hem opeens onduidelijk in hoeverre die kleine vliegtuigen de toekomst van het Windplan Groen in de weg zitten. "En dat terwijl we er al jaren mee bezig zijn. Het is te gek voor woorden", vindt Wim Luijkx. Volgens hem worden de komende twee maanden beslissingen genomen. Hij weet niet of het vliegveld en Windplan Groen er onderling uit komen.

Vervanging
Het Windplan Groen moet ervoor zorgen dat de huidige windmolens in dit deel van de provincie worden vervangen door nieuwe efficiëntere windmolens. Die komen dan in lijnopstellingen te staan.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer