Weerwind: 'De pietendiscussie betreur ik ten zeerste'

ALMERE • Vr 10 november 2017 | 16:28 • Vrijdag 10 november 2017 | 16:28
Burgemeester Franc Weerwind van Almere betreurt de kleurendiscussie rondom zwarte piet. Van hem mogen de pieten alle kleuren van de regenboog zijn. Hij ziet een verandering van de kleur als "een vertegenwoordiging van de huidige samenleving". 

Volgens Weerwind zijn in de loop van de tijd de zak en de roe van de pieten ook verdwenen. Dat bewijst voor hem dat er wel degelijk verandering mogelijk is. Ook was het volgens de burgemeester 50 jaar geleden heel normaal dat de pieten alleen roetvegen hadden.

Weerwind vertelt verder dat hij zin heeft in de intocht van de goedheiligman in Almere volgende week. Hij wil hoe dan ook dat het "mooie familiefeest" blijft.

Anton de Kom-Lezing
De Almeerse burgemeester gaf vorige week de Anton de Kom-lezing, op uitnodiging van het Verzetsmuseum en dagblad Trouw. Weerwind sprak in die lezing over de rol van immigratie in de Nederlandse geschiedenis. Dat deze migratiegeschiedenis Nederland gemaakt heeft tot wat we zijn. Maar dat in het publieke en politieke debat dat besef is verdwenen.

Ook vertelde hij dat hij zijn rol als burgemeester ziet als bruggenbouwer in een diverse samenleving.

Als zoon van Surinaamse migranten was de uitnodiging voor Weerwind heel speciaal. Anton de Kom is een Surinaamse verzetsheld. Hij schreef 'Wij slaven van Suriname'. Een historisch essay dat voor de nationalistische bewustwording van Surinamers van groot belang is geweest. In het ouderlijk huis stond het essay op de boekenplank.

In de uitzending van Dit is Flevoland vertelde de burgemeester hierover. Het hele gesprek kun je hier terug luisteren. De lezing vind je hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel