Ook camera's op binnenwegen in Flevoland

Flevoland 12 november 2017
De politie breidt het aantal camera's dat kentekens van automobilisten checkt fors uit. Dat meldt de NOS. Tweehonderd bestaande flitspalen op de binnenwegen in ons land worden uitgerust met ANPR-camera's.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition, oftewel kentekenherkenning. De camera's registreren welke auto's voorbijrijden en controleren bijvoorbeeld of de eigenaren worden gezocht door de politie.

Buitenring & Gooiseweg
Ook in Flevoland worden dus camera's geplaatst, blijkt uit het overzicht dat de NOS van de politie heeft gekregen. Het gaat om de Buitenring in Almere (N702) en om de kruising van de Gooiseweg met de Larserweg tussen Zeewolde en Dronten.

De nieuwe camera's worden de komende weken bevestigd aan de flitspalen. De politie hoopt zo meer verdachten te kunnen spotten. Die blijven nu grotendeels buiten beeld zolang ze de snelweg mijden.

"Als bijvoorbeeld een auto gestolen is, willen we hem wel graag zien voor hij de grens over is", zegt Ido Nap die bij de Nationale Politie eindverantwoordelijk is voor ANPR. "We willen daarom niet alleen zicht hebben op de snelwegen, maar ook op de provinciale wegen. Daarvoor hebben we een aantal strategische plekken uitgekozen."

Gescheiden
De camera's worden gemonteerd in bestaande flitspalen. De systemen zijn gescheiden, omdat het flitsen door het Openbaar Ministerie wordt gedaan en de politie over het scannen van de kentekens gaat.

Privacy
Privacydeskundigen hebben bezwaar tegen het toenemend gebruik van ANPR. Nu mag de politie alleen nog de gegevens van verdachte voertuigen bewaren. Dinsdag praat de Eerste Kamer over een wetsvoorstel om de kentekengegevens van alle automobilisten, verdacht of niet verdacht, vier weken op te slaan. De Tweede Kamer is daar al mee akkoord. 


© omroep flevolandsitemap | disclaimer