Alex L. krijgt opnieuw 30 jaar cel en tbs voor doden Manon en Fleur

Lelystad 13 november 2017
Alex L. krijgt opnieuw 30 jaar cel voor doden Manon en Fleur
De dood van Manon en Fleur schokte velen in Lelystad
De lichamen werden verstopt in de kruipruimte van hun huis in de Kinselmeerstraat
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Alex L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar plus tbs voor het doden van zijn vriendin Manon Pieters (41) en stiefdochter Fleur (15) uit Lelystad. Het Openbaar Ministerie had vorige maand levenslang geëist. Daar ging het hof dus niet in mee. Het hof acht bewezen dat Alex L. Manon heeft gedood. Bij Fleur is er sprake van voorbedachten rade. Daar is dus sprake van moord. Ook had hij haar verkracht.

Kruipruimte
L. doodde Manon en Fleur in december 2015 en verstopte de lichamen daarna in de kruipruimte van hun woning in de Kinselmeerstraat. De rechtbank in Lelystad veroordeelde L. vorig jaar tot 30 jaar cel met tbs. Alex L. ging daartegen in hoger beroep omdat hij geen 30 jaar wilde wachten op een tbs-behandeling.

Weerzinwekkend
Maar het Openbaar Ministerie vond de delicten zo weerzinwekkend, dat het in hoger beroep levenslang eiste. Het gerechtshof legt Alex L. nu dezelfde straf op als de rechtbank in Lelystad vorig jaar deed. Het hof kiest daarmee voor zekerheid, omdat er nog onduidelijkheid bestaat over de wetgeving rond levenslange straffen. Een onafhankelijke adviescommissie zou na 25 jaar kunnen toetsen of L. kan terugkeren in de samenleving. Het hof wil het risico niet lopen dat hij onbehandeld vrij komt.

Niet aanwezig
Alex L. was maandag zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Ook zijn advocaat Yehudi Moszkowicz niet. Nabestaanden van Manon en Fleur waren wel aanwezig. Aan hen is een schadevergoeding toegekend voor de begrafeniskosten. De zoon en broer krijgt daarnaast ook een vergoeding van therapiekosten en shockschade.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer