Kamp is een dorp in de stad

Lelystad 13 november 2017
Fred Wilcke zet zich al jaren belangeloos in voor de wijk
Al bijna 10 jaar zet Belangen Comité Kamp zich in om de wijk Kamp in Lelystad mooier te maken. Drijvende kracht achter het comité is Fred Wilcke. Samen met zijn vrouw Lia woont hij sinds 1986 in de wijk. De eerste keer dat Fred in de buurt 'actief' was toen hij zag dat werklui een gat aan het graven waren in een plantsoen voor zijn huis. Daar had de gemeente een speeltoestel bedacht, maar de buurt was niet op de hoogte gebracht. De defensie-medewerker kwam in het geweer; het speeltoestel werd verplaatst.
 
Klaagcultuur
Wilcke merkte dat bewoners tegen elkaar klaagden over van alles en nog wat en dat er een groot wantrouwen tegenover de instanties heerste. Volgens Wilcke deels terecht: de professionals van de overheid waren te passief, bewoners hadden het gevoel dat ze tegen een muur opliepen. Er gebeurde van alles in de wijk, maar bewoners vonden dat ze geen zeggenschap hadden. Er werd vooral voor hen gedacht. “Er was veel negativiteit, mensen trokken zich terug en voelden geen verantwoordelijkheid voor de buurt waarin ze woonden,'' herinnert Wilcke zich.
 
Belangen Comité Kamp
Om de kloof tussen burgers en overheid te verkleinen en de negatieve spiraal te doorbreken werd in 2008 in buurthuis De Wildzang een bewonersavond georganiseerd waar zo'n 75 geïnteresseerden op afkwamen. Belangen Comité Kamp was geboren, Fred Wilcke werd voorzitter en binnen een mum van tijd was het eerste actiepunt een feit: het wijkpreventieteam. Wilcke: “Met speciale jassen voor de herkenbaarheid gingen we met een mannetje of acht wekelijks de wijk in en keken kritisch naar het straatbeeld. Spraken mensen aan op hun gedrag en stonden binnen de kortste keren bekend als de ogen en oren van de wijk."

"Ik had vanaf het begin korte lijnen naar de gemeente, de woningbouwvereniging, HVC, stichting Welzijn en andere instanties" vervolgt Wilcke. "Als bewoners mij iets vragen, is het mijn eer te na om te zeggen: dat weet ik niet. Als voorzitter kan ik mij dat niet permitteren, ik moet op elke vraag een antwoord kunnen geven waar mensen mee verder kunnen. Dat is de enige manier om vertrouwen op te bouwen. Het gaat om geloofwaardigheid.”
 
De Kamp 
Als Fred Wilcke zijn wijk sociaal-maatschappelijk moet typeren zegt hij: wijk met veel sociale huurwoningen, tot op zekere hoogte een aandachtswijk, redelijk multicultureel, meeste mensen werken, maar hebben het niet breed. Verloedering en vereenzaming liggen op de loer. Een wijk waar je vinger aan de pols moet houden. En dat doet de harde kern van het Belangen Comité Kamp en een groepje oproepkrachten. Wilcke, gekscherend: “Wij zijn de voorpost ambtenaren van de Kamp.”
 
Deze hele week volgen we Fred en het Belangen Comité Kamp en hun werkzaamheden in de wijk.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer