Raad van State verbaasd over conflict gemeente en zeilschool

Almere 14 november 2017
De Raad van State vindt het vreemd dat de gemeente Almere en zeilschool Haddock niet al lang een oplossing hebben gevonden voor de verplaatsing van de botenopslag van de jachthaven en zeilschool, zo bleek dinsdag tijdens een spoedprocedure in Den Haag.

De botenopslag moet wijken voor de tuinbouwtentoonstelling Floriade van 2022. Volgens Phillipe van Thiel van de zeilschool is er op en rondom de jachthaven geen plek voor de botenopslag. Sterker nog, voor de jachthaven en zeilschool zelf is volgens hem ook geen plek meer als de Floriadeplannen ongewijzigd worden uitgevoerd. Nu al stroomt de jachthaven leeg omdat mensen hun vaste ligplaatsen opzeggen. De omzet van de horeca is al gehalveerd. Het water waar surfles wordt gegeven is gedempt om ruimte te maken voor een zogenoemde innovatieve werkplaats. En het wordt er straks tijdens de Floriade en daarna als er een nieuwe woonwijk ligt niet beter op, zei Van Thiel.

Onbereikbaar
Hoewel de gemeentewoordvoerder erkende dat de jachthaven en zeilschool straks wat minder ruimte hebben, vindt Almere het niet nodig om Haddock uit te kopen en te verplaatsen.
Verder vreest Haddock nog meer beperkingen met een geplande brug van vier meter hoog naar de Filmwijk. Veel zeilboten kunnen daar niet onderdoor en daarmee wordt een groot deel van het Weerwater bij Haddock onbereikbaar.

Merkwaardig
De Raad van State zette een aantal kritische kanttekeningen bij het bestemmingsplan voor de Floriade. De Raad vindt het merkwaardig dat de gemeente Almere de jachthaven en zeilschool op hun plek wil laten zitten, maar daarmee in het bestemmingsplan geen enkele rekening houdt. De kans lijkt klein dat het gehele bestemmingsplan voor de Floriade wordt geblokkeerd, maar de Raad kan ook besluiten delen daarvan, rondom de jachthaven, te blokkeren. Dan zou vooral het bouwplan van de werkplaats getroffen worden.

De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer