Ook Zeewolde onzorgvuldig met gegevens leerlingen

ZEEWOLDE • Di 14 november 2017 | 12:21 • Dinsdag 14 november 2017 | 12:21
Ook de gemeente Zeewolde is onzorgvuldig omgesprongen met gegevens van kwetsbare kinderen bij de aanbesteding van het leerlingenvervoer. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die de CDA-fractie heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde. Eerder werd al bekend dat in Dronten en Lelystad gegevens van kwetsbare leerlingen op het internet te vinden waren, inclusief hun aandoening en/of speciale aanwijzingen voor de vervoerder. 

Verplichte aanbesteding
Het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs moet door gemeenten verplicht openbaar aanbesteed worden. De oproep voor offertes daarvoor gebeurde op de website TenderNed. Daarbij werden ook gegevens toegevoegd van de kinderen, om de vervoersbedrijven inzicht te geven in het type vervoer en de adressen.

Zeewolde
Volgens het college van B en W waren de gegevens van leerlingen in Zeewolde niet makkelijk te achterhalen, maar was het met voldoende kennis en inspanningen wel mogelijk. De namen van kinderen waren verwijderd, waardoor de ambtenaren dachten dat de gegevens anoniem genoeg waren. De gemeente gaat de procedure zodanig aanpassen dat er geen privacygevoelige gegevens meer in de aanbesteding komen. Daarnaast heeft de gemeente een zogenoemde 'privacy officer' aangesteld die het proces gaat bewaken. 

RTL
RTL Nieuws bracht in september naar buiten dat er onbedoeld leerlingeninformatie openbaar gemaakt was. In de meeste gevallen waren deze gegevens anoniem gemaakt, maar volgens RTL zijn minstens 35 gemeenten in de fout gegaan. Het ging onder meer om huisadressen, geboortedata, schoollocaties en roostertijden. Uit het type school dat kinderen bezoeken, zou bovendien kunnen worden afgeleid wat de ziekte of beperking van een kind is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel