Lobby voor pulskorvisserij op volle toeren

URK • Zo 19 november 2017 | 12:18 • Zondag 19 november 2017 | 12:18
De visserijcommissie van het Europees Parlement stemt dinsdag over de pulskorvisserij. Dat is vismethode die is ontwikkeld door Nederlanders. Stroomstootjes zorgen ervoor dat platvissen van de bodem opschrikken. De vissen zwemmen vervolgens in de netten.

De Nederlandse regering, vissers en visserijorganisaties hopen dat deze manier van vissen door mag gaan. Op dit moment is pulskorvisserij nog in een testfase. Een grote tegenstander van deze methode is Frankrijk. 

"Fransen zijn jaloers"
"Frankrijk wil dat er meer onderzoek wordt gedaan," zegt minister Carola Schouten van LNV. De Nederlandse regering is druk aan het lobbyen om ook Frankrijk aan de Nederlandse kant te krijgen. ''Het is volgens hen nog niet duidelijk of alles goed is onderbouwd. De onderzoeken zijn nog bezig."

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) zegt dat de Franse vissers jaloers zijn op de Nederlandse collega's. ''De techniek is ontwikkeld in Nederland. Het is best een dure techniek. Om daarin te investeren kost veel geld." De Fransen vrezen volgens Van Dalen de Nederlandse concurrentie. In Nederland gebruiken 84 vissers pulskor, in Frankrijk geen enkele.
Volgens Derk Jan Berends van de Vissersbond zien de Fransen heel goed in dat de Nederlandse uitvinding een duurzaam alternatief is. "In Frankrijk vindt geen pulskorvisserij plaats. Als je die methode zelf niet toepast, kan dat een bedreiging worden gezien." 

Lobby
Van Dalen is een groot pleitbezorger van de pulskorvisserij. "Onbekend maakt onbemind," zegt de Europarlementariër. "Als men niet goed beseft welke voordelen de puls heeft, maar wel weet wat het kost, dan is het al snel 'ik begin er niet aan'.''

Toch is er vanuit het buitenland interesse in de pulskorvisserij. Zo kwam Newsnight van de BBC kijken bij een pulstuig. Het Franse achtuurjournaal van France2 bracht ook een bezoek aan Nederland om de methode te bekijken.

Nederlandse inzet
"Ik heb de afgelopen maanden veel uitleg gegeven aan de collega's," zegt Europarlementariër  Van Dalen. "Ik hoop dat ze ons daar dinsdag in gaan steunen." Mocht er geen meerderheid zijn, dan heeft Nederland volgens minister Schouten een probleem. "Dan hebben we een ingewikkelde discussie, maar de Nederlandse inzet is om dat te voorkomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel