"Maximumsnelheid landbouwvoertuigen moet omhoog"

Flevoland 21 november 2017
Landbouwverkeer is op de wegen in Flevoland een bekend fenomeen. Dat gaat geregeld gepaard met gevaarlijke situaties, zegt Jan Versteijnen, die als loonwerker op grote landbouwvoertuigen rijdt. "Het is remmen of toch maar de berm in. Niet iedereen heeft door dat de machines waarin ik rij soms 3,5 meter breed zijn. Ze verwachten dat ik aan de kant ga, maar dat lukt lang niet altijd. Het is dan goed oppassen."

Minder geïrriteerde medeweggebruikers
Landbouwvoertuigen mogen 25 km per uur rijden in Nederland. Ze hebben geen kenteken. In de rest van Europa hebben de voertuigen wel een kenteken en mogen ze 40 km per uur. "Het zou goed zijn voor de doorstroming als we hier ook harder zouden mogen. En het zorgt vast ook voor minder geïrriteerde medeweggebruikers," stelt Hero Dijkema, beleidsadviseur landbouwverkeer.

Remmen voor zwaailicht
Als automobilist moet je zeker op de buitenwegen afremmen zodra je een landbouwvoertuig met een zwaailicht ziet, zegt Dijkema. "Automobilisten denken vaak dat het landbouwvoertuig wel de berm in kan rijden, maar dat kan lang niet altijd als die te zacht is."

Deze hele week schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de boeren in de provincie. 


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer