Actie om globe terug te halen lijkt mislukt

Almere 22 november 2017
De actie van winkeliers en omwonenden om de globe terug te halen naar het Globeplein in Almere Buiten lijkt mislukt. Er was 5.000 euro nodig om het kunstwerk te kunnen verhuizen, maar de crowdfundingsactie bleef steken op 500 euro. Nu is de actie op de website voorjebuurt.nl beëindigd.

Een maand de tijd
"Er zijn nog steeds mensen die geld willen geven, maar dat kan niet meer," laat ondernemer Maarten Vroom weten. De crowdfundingsactie liep korter dan de ondernemers hadden verwacht. "Een actie mag op de website voorjebuurt.nl, maar één maand lopen. En ja dat is eigenlijk te kort, daar hadden we geen rekening mee gehouden. Even kijken wat we nu gaan doen, al moet ik eerlijk zeggen dat het bedrag van 500 euro me ook een beetje tegenviel. Maar er zijn ook nog een boel mensen die tegen ons zeggen dat ze wat willen geven." 

Plein al 5 jaar zonder globe
De stenen aardbol stond tot 2012 op het Globeplein, maar werd door de gemeente weggehaald toen het plein op de schop ging. Daarna stond het kunstwerk van de Duitse kunstenaar Christian Tobin jarenlang te verstoffen in een depot. De gemeente zou een groot deel van de verhuiskosten voor haar rekening nemen , maar alsnog was er 5.000 euro nodig om de granieten bol weer werkend en al terug te krijgen naar het plein.

Dat bedrag is zo hoog omdat de bol draait op een bak met water waardoor er een zuiveringsinstallatie noodzakelijk is. Sinds 2016 staat de globe gestald op het Buitenplein bij station Almere Buiten maar ook daar moet het kunstwerk weg als er gebouwd gaat worden. Het is onduidelijk wat er nu met het kunstwerk gaat gebeuren.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer