Extra rust moet telfouten verkiezingen voorkomen

DRONTEN • Do 23 november 2017 | 14:27 • Donderdag 23 november 2017 | 14:27
Om fouten bij het tellen van de stemmen te voorkomen, gaat Dronten dit bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart anders doen. De gemeente heeft zich opgegeven voor een experiment dat fouten moet voorkomen.

Sinds er weer met het potlood wordt gestemd, moeten medewerkers van de stembureaus de stemmen na een lange dag met de hand tellen. Door de vermoeidheid ontstaan daardoor  telfouten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een voorstel gedaan om fouten te verminderen. In plaats van alle stemmen 's avonds in detail te tellen, worden na sluiting van het stembureau alleen de stemmen per kieslijst geteld. Dat levert een voorlopige uitslag op.
Na een nachtje slapen worden de volgende dag op een centraal punt de stemmen op de afzonderlijke kandidaten geteld. De extra rust moet de kans op fouten verminderen.

Diverse gemeenten hebben zich voor het experiment 'centraal tellen' opgegeven. De andere werkwijze is volgens de gemeente niet duurder. In totaal heeft Dronten voor de verkiezingen bijna 65.000 euro gereserveerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel