Natuurproject rond Voorsterbos gaat niet door

Marknesse 23 november 2017
Eén van de projecten voor Nieuwe Natuur in Flevoland gaat niet door. Natuurmonumenten en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) zetten een streep door een project in Marknesse, zo hebben ze de provincie laten weten.

Bij 'Lucht en Ruimte voor de Natuur' zou 151 hectare terrein rond het NLR worden omgevormd tot natuur met houtsingels, graslanden en bos. Dit zou het Voorsterbos moeten verbinden met de Weerribben-Wieden en richting Vollenhove.

Gebleken is dat de bedrijfsgrond veel meer waard is dan de 1,7 miljoen euro die er voor aankoop van 50 hectare grond beschikbaar is. Voor dit bedrag zou hooguit 31 hectare ofwel bijna een vijfde van het oorspronkelijk geplande gebied kunnen worden aangekocht. Het overgrote deel is al bestaand bos. Een wandel- en fietsverbinding zou niet kunnen worden gerealiseerd. De drie partijen in het project vinden de natuurwinst daarvan te gering om doorgaan te rechtvaardigen.

Het voorstel was één van de 21 projecten voor Nieuw Natuur, die vanaf 2019 in heel Flevoland moeten worden gerealiseerd. Van een aantal voorstellen is de haalbaarheid onzeker. Volgende maand komt het college van Gedeputeerde Staten met een voorstel over de voortgang van het programma.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer