OM: vermenging visserij met drugshandel 'zorgwekkend'

Urk 28 november 2017
Op de kotter werd 260 kilo cocaine gevonden
De vermenging van de visserij met de internationale drugshandel is zorgwekkend. Dat zei officier van justitie Koos Plooij dinsdagmorgen tijdens een regiezitting over de Urker drugskotter Z-181. Ook de rechtbank vindt dat er sprake is van verwevenheid tussen bovenwereld en de onderwereld en is de rechtsorde daardoor geschokt. De verdachten blijven daarom vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van hun zaak.

Nieuw bewijs
Drie Urkers en twee buitenlanders die in juni in Harlingen werden aangehouden staan terecht. Op de Urker kotter Z-181 bleek 260 kilo cocaïne in een verborgen ruimte te liggen. Het OM schatte de straatwaarde dinsdag op 6,5 miljoen euro. Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat de kotter eerder drugs heeft vervoerd. 

Het OM zegt bijna klaar te zijn met het onderzoek en meer bewijs te hebben tegen de verdachten.  Het OM heeft de navigatieapparatuur van de kotter onderzocht en de mobieltjes van de verdachten. 

'Eigenaar bedreigd'
De eigenaar van de kotter wil volgens het OM geen verklaringen meer afleggen omdat hij en zijn gezin worden bedreigd. Uit onderzoek blijkt dat het adres van de eigenaar bekend is bij de topcrimineel die het drugstransport vermoedelijk organiseerde. Volgens de advocaat van de Urker zouden drugscriminelen in 2015 al hebben gedreigd een granaat op zijn woning te gooien. Het OM kwalificeert de bedreigingen als zeer ernstig.

Tandem 2
De zaak van de drugskotter kwam aan het rollen nadat het OM de hand had weten te leggen op berichtenverkeer tussen topcriminelen. In die communicatie werden de Z-181 en de naam van de eigenaar genoemd. Dat onderzoek heeft de naam Tandem 2 gekregen. Op basis hiervan werd een van de criminelen, Mohammed S. geschaduwd. Hij ontmoette de eigenaar van de Z-181 en zo kwam  de kotter in beeld. Het schip werd daarna in de gaten gehouden door de kustwacht.  Midden op de Noordzee lag de kotter minutenlang in het spoor van het Panamese containerschip MSC Krystal. Het is een scheepsbeweging die volgens de kustwacht absoluut niet past bij de normale visvaart. 

'Drugs overboord gegooid'
Het vermoeden ontstond dat er drugs overboord van het containerschip werden gegooid en dat die door de Urkers later zijn opgehaald. Toen het schip terugkeerde in de haven, werd het opgewacht door een rechercheteam. Op de kotter werden de drugs gevonden. Vijf mannen werden opgepakt. Drie Urkers, een Pool en een man uit Montenegro.

De zaak van de Z-181 wordt volgend jaar maart inhoudelijk behandeld. Dan volgt ook een strafeis tegen de verdachten. 

In het berichtenverkeer waar justitie de hand op heeft weten te leggen, zouden ook meer namen van Urkers circuleren. De zaak Tandem 2 wordt half december voor het eerst behandeld. Wellicht wordt dan duidelijker hoe groot de infiltratie van de drugscriminelen in de visserij op Urk is.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer