"Al langer signalen van drugssmokkel door vissers"

Urk 29 november 2017
Dat zei burgemeester Van Maaren woensdagochtend
"Er zijn al veel langer signalen dat er drugs worden gesmokkeld door de vissers. Maar dit is nu de eerste keer dat politie en justitie er echt de vinger achter krijgen." Dat zegt burgemeester Pieter van Maaren van Urk in De Telegraaf woensdagochtend.

Drugskotter
Aanleiding voor zijn reactie is de zitting van dinsdag over de Urker drugskotter Z-181. Drie Urkers en twee buitenlanders die in juni in Harlingen werden aangehouden staan terecht. Op de Urker kotter Z-181 bleek 260 kilo cocaïne in een verborgen ruimte te liggen. Het OM schatte de straatwaarde dinsdag op 6,5 miljoen euro. 

Onderzoek
Van Maaren zegt dat de gemeente samen met politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst probeert de invloed van zware criminelen op Urk tegen te gaan. Op welke wijze dat dan precies gebeurt kan hij niet zeggen, maar in de krant noemt hij één concrete zaak:  "We hebben een onderzoek lopen op het bedrijventerrein van Urk. Dat houdt verband met de smokkel van drugs. Daarnaast proberen we met de wet Bibob te voorkomen dat vergunningen worden misbruikt en geld wordt witgewassen.” Bij Bibob kan de gemeente een vergunningaanvraag weigeren of een afgegeven vergunning intrekken.

Melding
Van Maaren roept Urkers op om politie of gemeente in te lichten als ze verdachte zaken zien in het dorp die kunnen duiden op drugssmokkel. "Meld het! Ook als er bedreigingen zijn. We nemen dit soort signalen zeer serieus.”

Imago
Daarnaast zegt de burgemeester dat de grootschalige smokkel van cocaïne door viskotters dodelijk is voor het imago van het dorp en de hele visserijsector. "Dit zijn enkele kwaadwillenden. Die verpesten het voor de rest " en "De smokkel en bedreigingen zijn een ramp voor de visserij en de rechtsstaat", aldus de burgemeester.  Ook officier van justitie Koos Plooij zei dinsdag tijdens de zitting dat de vermenging van de visserij met de internationale drugshandel zorgwekkend is.  
© omroep flevolandsitemap | disclaimer