Subsidie voor ontwikkeling schone kool

Emmeloord 29 november 2017
Een machine die agrarisch restmateriaal omzet in een schone, compacte brandstof. Dat is een innovatie waar het bedrijf Clean Coal in Emmeloord aan werkt. Het bedrijf krijgt voor de verdere ontwikkeling van de machine subsidie van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland. 

Schoon alternatief voor steenkool
Volgens initiatiefnemers Henk van Meijel en Peter Blauw kan de installatie plantresten verwerken, bijvoorbeeld palmbomen die voor de winning van palmolie zijn gebruikt, de resten van suikerriet en stro. Dat wordt verwerkt tot een schoon alternatief voor steenkool. 

Minder transportkosten
Een belangrijk element is dat de machine compact en verrijdbaar moet worden. Dan kan de installatie naar de plantresten gebracht worden in plaats van andersom. Gezien de compacte briketten die uit de machine komen, scheelt dat aanzienlijk in de transportkosten. 

Werking van machine moet op papier komen
Het geld van de Ontwikkelingsmaatschappij zet Van Meijel in om werking van de machine in theorie aan te tonen. Daarmee wordt het makkelijker om in het bedrijfsleven financiële steun te krijgen voor het bouwen van een prototype. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer