'Eerdere drugsonderzoeken leverden weinig op'

URK • Wo 29 november 2017 | 16:07 • Woensdag 29 november 2017 | 16:07
Er zijn al eerder onderzoeken geweest naar de mogelijke betrokkenheid van Urker vissers bij drugstransporten. Maar die hebben volgens burgemeester Pieter van Maaren van Urk niet veel opgeleverd. Die onderzoeken - zo'n twee of drie per jaar - vonden plaats nadat er signalen bij de gemeente binnenkwamen. Volgens de burgemeester is de bewijslast erg moeilijk. Hij wil niet vertellen in hoeveel zaken er een veroordeling is geweest.

Aanleiding voor zijn reactie is de zitting van dinsdag over de Urker drugskotter Z-181. Drie Urkers en twee buitenlanders die in juni in Harlingen werden aangehouden staan terecht. Op de kotter bleek 260 kilo cocaïne in een verborgen ruimte te liggen. Op die zitting werd ook bekend dat de eigenaar van de kotter en zijn gezin zeer ernstig werd bedreigd door topcriminelen die bij het transport betrokken zijn. De burgemeester zegt dat hij door het OM niet op de hoogte is gebracht van die bedreigingen. 

Van Maaren zegt geen weet te hebben van grootschalige smokkel van drugs. Wel tast de grote media- aandacht voor de drugskotterzaak het imago van Urk aan volgens de burgemeester.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel