Geen straf geëist voor terugschieten bij bestorming woning

Lelystad 30 november 2017
De 32-jarige Daniello H. uit Lelystad mocht terugschieten toen zijn woning aan de Eem in Lelystad werd bestormd. Dat betoogde de officier van justitie donderdag in de streng beveiligde rechtbank in Schiphol. Ondanks dat de Lelystedeling geen wapenvergunning had, krijgt hij geen straf voor poging tot doodslag, als het aan het OM ligt. Wel werd wegens mishandeling en verboden wapenbezit een straf geëist van 7 maanden voorwaardelijke celstraf.

Bestorming
Op zaterdag 23 april 2016 gaat het goed mis bij het huis van Daniello H. aan de Eem in Lelystad. De familie van zijn vriendin is het niet eens met de relatie en besluit het huis van Daniello te bestormen. Ook rijden ze met een Volkswagen Golf in op het huis. Vanuit het huis is geschoten, wat Lelystedeling Daniello H. ook heeft bekend. Twee van de bestormende familieleden raken gewond. "Wij zijn niet bang ook al zijn jullie van Satudarah", schreeuwden ze. Een 30-jarige Almeerder, die ook in de woning aanwezig was, had kruitsporen op zijn handen. Tegen hem was verder geen bewijs.

Aanslag
In februari van dit jaar waren Daniello H. en zijn vriendin in de rechtbank van Lelystad om verklaringen af te leggen. Toen ze naar buiten liepen zijn ze beschoten door de 26-jarige broer van de vrouw. Hij probeerde hun te doden, maar dat mislukte, omdat zijn wapen haperde. Hij heeft zijn zus toen nog gewurgd en onder water geduwd, maar ze overleefde de aanslag. Daniello H. wist te vluchten.

Het OM denkt aan eerwraak in deze zaak. Het voorarrest van deze broer werd donderdag verlengd. Die strafzaak wordt in januari inhoudelijk behandeld.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer