AED's gemeente hangen voortaan buiten

Noordoostpolder 30 november 2017
De gemeente Noordoostpolder heeft alle AED's in buurthuizen buiten gehangen. Hierdoor zijn de apparaten nu in alle dorpen dag en nacht beschikbaar voor burgerhulpverleners.

Wethouder Hennie Bogaards hing samen met kinderen uit de buurt de laatste AED op aan buurthuis Revelsant in Emmeloord. Een AED kan levens redden als iemand een hartstilstand krijgt. De eerste zes minuten zijn dan van levensbelang. 

Mensen die zich hebben aangemeld bij Hartslagnu.nl en in de buurt van het slachtoffer zijn, krijgen een melding via SMS of in de app van Hartslagnu. Een aantal van hen wordt direct naar het slachtoffer geleid en een aantal wordt gevraagd de AED op te halen. Als de AED binnen zes minuten is aangesloten op het slachtoffer, heeft het slachtoffer volgens de gemeente een goede kans om het te overleven.
 
In de Noordoostpolder hebben inmiddels meer dan 750 vrijwilligers zich aangemeld bij Hartslagnu.nl. Toch zijn er nog meer nodig voor een betere dekking. Je hebt wel een reanimatiecertificaat nodig als je je aan wil melden. Een opleiding volgen kan ook, die wordt volgens de gemeente door de meeste zorgverzekeraars vergoed.

Waar hangen de AED's? Bekijk dat op deze kaart van het Rode Kruis.

In oktober werd bekend dat er in Flevoland nog veel te weinig AED's hangen. Volgens de Hartstichting zijn er nog bijna 900 nodig en hangen er nu nog 'maar' 161. Onze provincie heeft de minste geregistreerde AED's van Nederland.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer