'Eerste tiny houses kunnen er eind 2018 staan'

Lelystad 2 december 2017
De eerste 16 tiny houses kunnen eind 2018 bewoond worden als de gemeenteraad van Lelystad akkoord gaat met het initiatief van architect Rob Bakelaar. Hij benadrukt dat een groenstrook in het Gelderse Hout de enige geschikte locatie is. "Een strook bij de weg Houttuinen naast de volkstuinen is perfect, daar moet het gebeuren,'' aldus Bakelaar. De drie plekken die de gemeente eerder heeft aangewezen, zijn voor de architect onbespreekbaar.

Welke locaties had de gemeente aangedragen? 
Wonen op het water bij de Houtribsluizen is volgens Bakelaar niet geschikt. Het Bovenwater valt af vanwege de slechte bereikbaarheid. De locatie Kofschip is volgens de architect te dicht bij het spoor, waardoor geluidsoverlast en fijnstof een te grote invloed hebben. Bakelaar: "De omgeving van het Gelderse Hout past uitstekend bij het duurzame en milieuvriendelijke karakter van het project. En het is de bedoeling dat we op het gebied van energievoorziening gaan samenwerken met de volkstuinders.''

Is er belangstelling voor de kleine huisjes?
Individuele initiatieven om een tiny house (150.000 euro, 55 vierkante meter) te realiseren blijken in de praktijk vaak moeizaam: tussen droom en daad staan wetten en bezwaren. Bakelaar zegt al anderhalf jaar bezig te zijn met inpassen van zijn project en het perfectioneren van de woningen. De belangstelling is groot, zestig geïnteresseerden hebben zich al ingeschreven. "Jonge mensen, maar ook senioren die hun ruime huis verkopen en bewust kiezen voor klein, duurzaam en zelfvoorzienend,'' weet Bakelaar.

Hoe milieubewust is het project?
De goed geïsoleerde houtskeletelementen worden op locatie in elkaar gezet. Bewoners hebben zonnepanelen, een zonneboilersysteem en een eigen vuilwaterriolering die is aangesloten op een gezamenlijke biogasinstallatie. Het duurt ruim een maand om de zestien kleine woningen te bouwen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer