"Politieke Markt inspireerde veel andere gemeenten"

Almere 1 december 2017
Annemarie Jorritsma in Dit is Flevoland
De Politieke Markt in Almere heeft veel andere gemeenten er toe bewogen anders te vergaderen. Dat zegt oud-burgemeester Annemarie Jorritsma naar aanleiding van de 500ste Politieke Markt donderdagavond. Op 22 januari 2004 werd de eerste gehouden.

De gemeenteraad van Almere vond het destijds nodig dat er op een andere manier vergaderd werd. De burgers zouden meer betrokken moeten worden bij het politieke spel. Ook de besluitvorming moest anders, meer levendig. Griffier Dirk Jan Pruim kwam toen met het idee van de Politieke Markt. In verschillende kamers worden verschillende onderwerpen in een beperkte tijd besproken. Pas later op de avond neemt de raad tijdens een normale raadsvergadering de besluiten.

Volgens Jorritsma was vanaf de eerste vergadering merkbaar dat het anders ging. De belangstelling was niet alleen groot bij het publiek, ook andere gemeenten kwamen naar de Almeerse innovatie kijken. In veel gemeenten heeft dat er toe geleid dat de manier van vergaderen veranderde. Jorritsma is er trots op dat de betrokkenheid met de burger is vergroot.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer