Vissersbond wil duidelijkheid voor spieringvissers

URK • Vr 1 december 2017 | 17:38 • Vrijdag 1 december 2017 | 17:38
De Vissersbond vindt dat er snel duidelijkheid moet komen voor beroepsvissers die komend voorjaar op het IJsselmeer spiering willen vangen. De vissers hebben hiervoor twee verschillende vergunningen nodig, een volgens de Visserijwet en een volgens de Natuurbeschermingswet.

Volgens de Vissersbond heeft die vergunningverlening vertraging opgelopen, omdat een benodigd protocol volgens Wageningen Marine Research (WMR) achterhaald is. De Vissersbond vindt dat vreemd, omdat hetzelfde protocol vorig jaar nog prima voldeed en de omstandigheden op het IJsselmeer niet plotseling enorm veranderd zijn. 

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zou met nieuwe voorwaarden komen, zodat de spieringvisserij heropend kon worden. Maar volgens de Vissersbond is dat nog niet gebeurd en zijn er tijdens een recente presentatie door het ministerie en WMR op Urk alleen maar extra vragen opgeroepen.

De Vissersbond wil weten hoe het ministerie omgaat met de schade die vissers oplopen, als zij komend voorjaar niet mogen uitvaren. De bond wil ook weten waarom het ministerie en WMR niet eerder actie hebben ondernomen.

Hoewel de spieringvisserij op zijn vroegst eind februari start, begint de tijd voor de vissers nu al te dringen. Het duurt volgens de Vissersbond namelijk ook nog zo'n drie maanden voordat aangevraagde vergunningen worden verleend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel