Overlast aangepakt met vuurwerkdetectiesysteem

ALMERE • Ma 4 december 2017 | 16:47 • Maandag 4 december 2017 | 16:47
Om vuurwerkoverlast te bestrijden experimenteert de gemeente Almere dit jaar met een vuurwerkdetectiesysteem in Haven. Opsporingsambtenaren krijgen een melding van de exacte locatie van een knal. Ze kunnen er dan direct op af.

Het systeem werkt met negen sensoren die verspreid zijn neergezet in Almere Haven. Door een meerpuntsmeting te doen van een hard geluid kan de bron ervan op een kaart worden gezet. Ook wordt de geluidssterkte van de knal gemeten. Handhavers kunnen zien of er legaal of illegaal vuurwerk wordt afgestoken. Het systeem onthoudt alle locaties van de knallen en kan aan de hand daarvan vuurwerkhotspots aangeven.

De gemeente heeft gekozen voor Almere Haven omdat daar de meeste overlast wordt ervaren. Vuurwerk afsteken buiten de afgesproken tijden levert een boete op van 100 euro. Jongeren onder de 16 jaar worden doorverwezen naar Bureau Halt voor een taakstraf. Wie illegaal vuurwerk afsteekt krijgt te maken met de politie. De boetes kunnen oplopen tot 400 euro. Jongeren onder de 18 jaar krijgen per afgestoken stuk illegaal vuurwerk een werkstraf van 20 uur. 

Het vuurwerkdetectiesysteem is tot en met 10 januari actief. Daarna gaat de gemeente evalueren. Eerder had GroenLinks in Almere om het systeem gevraagd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel