Driekwart raadsleden wil graag door

FLEVOLAND • Wo 6 december 2017 | 10:16 • Woensdag 6 december 2017 | 10:16
Driekwart van de Flevolandse gemeenteraadsleden wil graag door met het werk in de politiek. Dat blijkt uit een enquête van NOS in samenwerking met Raadslid.nu. Ook is er een groep mensen die nog twijfelt. Slechts één op de zes raadsleden weet nu al dat deze termijn de laatste is.

Verkiezingen
Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe termijn. Reden om de raadsleden te ondervragen naar hun werk in de afgelopen periode. Gemiddeld steken de raadsleden zo'n 17 uur per week in het lezen van stukken en vergaderen. De helft van de Flevolandse ondervraagden is minder gaan werken toen ze werden gekozen.

Als reden om de politiek in te gaan geeft het overgrote deel aan dat ze graag iets wilden betekenen voor de samenleving. Na vier jaar zijn bijna alle raadsleden tevreden over wat zij hebben bereikt. Ook zijn raadsleden gevraagd naar positieve en negatieve onderdelen van het gemeenteraadswerk. Zij mochten meerdere punten aangeven:

Drie leukste punten 
1. Mogelijkheid om voor burgers resultaten te behalen (81%)
2. Contact met de burgers (53%)
3. Contact met het college van b en w (28%)

Drie minst leuke punten
1. Werkdruk (65%)
2. Niveau van de gemeenteraad (40%)
3. Sfeer in de gemeenteraad (19%)

Gemeenteraden hebben de afgelopen periode meer moeilijke dossiers op hun bordje gekregen door onder meer de overgang van de zorg en WMO naar de gemeenten. Het is dus belangrijk dat het niveau van de gemeenteraad op orde is. Toch twijfelt één op de drie raadsleden aan zijn of haar collega's. Als oplossing hiervoor worden een hogere vergoeding, scholing en meer ondersteuning voor raadsleden geopperd.

"Lees niet alles"
De ondervraagden hebben ook tips voor nieuwelingen. Veelvuldig wordt genoemd: lees niet alles. Een ander raadslid wil juist meer stukken. "Let op de werkwijze van het college. Let vooral op welke stukken NIET worden aangeleverd en vraag deze altijd op."

Ook geven meerdere raadsleden aan dat het werk zich niet alleen afspeelt in het gemeentehuis. "Zorg vooral voor je contact met inwoners, verenigingen, stichtingen en het bedrijfsleven. Die geluiden moet je vertegenwoordigen." Een ander sluit zich hierbij aan. "Ga naar buiten en leg verantwoording af. Dat kan ook in blogs of op Facebook."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel