Windmolens welkom, maar niet bij Swifterbos

SWIFTERBANT • Wo 6 december 2017 | 20:41 • Woensdag 6 december 2017 | 20:41

Inwoners van Swifterbant reageren wisselend op de plannen om bij het dorp 61 grote windmolens te bouwen. Vooral het idee om twee molens aan de rand van het Swifterbos te zetten oogst kritiek.

Dat bleek woensdagavond tijdens een informatie-avond van het project Windplan Blauw in De Hoeksteen. Ten noordwesten en noordoosten van Swifterbant moeten vanaf 2020 74 bestaande molens plaatsmaken voor 61 nieuwe. Nabij de Colijnweg komen de hoogste molens van Nederland met een tiphoogte van 248 meter.

Niet zichtbaar


Sommige inwoners hebben geen moeite met het plan. Anderen merken op dat het prima is, zolang de molens vanuit het dorp maar niet zichtbaar zijn. Een enkele inwoner is bang voor geluidsoverlast door de enorme wieken en wenst zijn dorpsgenoten die herrie niet toe. Weer een ander zei het jammer te vinden dat het open gebied ten noorden van Swifterbant door de reuzenmolens verdwijnt.

Swifterbos


Diverse inwoners zijn ronduit tegen de komst van twee molens aan de westzijde van het Swifterbos, als onderdeel van een lijnopstelling. Zij vinden dat het enige stukje bos nabij het dorp gespaard moet blijven en vrezen dat de molens dieren in het bos zullen afschrikken. Sommige inwoners denken dat de molens vooral in het bos komen, omdat Staatsbosbeheer er zo aan kan verdienen.

Opmerkingen


Stephan de Clerck van Windplan Blauw zegt dat er goed naar alle opmerkingen zal worden geluisterd. 'Als wij turbines neerzetten op een plek waar een meerderheid van de mensen ze niet wil, dan doen we iets niet goed', aldus De Clerck. De initiatiefnemers zullen dan in overleg treden hoe ze de bezwaren kunnen wegnemen.
Pas in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn er officiële zienswijzen mogelijk, als het windplan in procedure wordt gebracht.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel