Treinmachinist op alcohol en snelheid gecontroleerd

FLEVOLAND • Do 7 december 2017 | 10:51 • Donderdag 7 december 2017 | 10:51
Ook een treinmachinist moet soms blazen en wordt gecontroleerd op snelheid. Gebiedsagent Ruud Collewijn uit Lelystad voert in Flevoland controles uit op de weg en het water, maar minder bekend is dat hij dat ook op het spoor doet.

Over de schreef
Collewijn staat dan ook geregeld met een laser op het perron om de treinen op snelheid te controleren. "We letten vooral op goederentreinen. Die mogen 80 kilometer per uur rijden, maar kunnen veel harder. Als ze over de schreef gaan wordt de machinist gehoord en bekeurd."

Ook doet de agent alcoholtesten bij machinisten. Volgens hem is daarbij nog nooit iemand betrapt op het besturen met drank op. 

Politie mee voor veiligheid NS-personeel
De gebiedsagent, die werkt voor de nieuwe Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, gaat ook met NS-personeel mee de trein in. "Dat doen we voor hun veiligheid. Het gebeurt nog steeds dat reizigers agressief zijn tegen personeel en dat wordt niet getolereerd."

Daarnaast controleert hij of personen gezocht worden. Als zwartrijders nog een celstraf of boete open hebben staan, worden ze aangehouden. 

20 probleemstations
Reden om in de trein te controleren zijn ernstige incidenten, zoals de mishandeling van een vrouwelijke conducteur. Er is een lijst opgesteld met 20 probleemstations, waaronder Almere-Centrum. Aan deze stations zijn agenten gekoppeld. Collewijn is aanspreekpunt voor Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel