Enquête: meerderheid voor verplaatsing herdenkingsmonument

Lelystad 7 december 2017
Een ruime meerderheid van de inwoners (69 procent) is voor verplaatsing van het herdenkingsmonument '40-'45 in Lelystad van het Stadspark naar Theater Agora. Dat blijkt uit een enquête onder 924 deelnemers van het LelyStadsPanel.

Beter te zien, makkelijker te bezoeken
Het college van burgemeester en wethouders is voor een verhuizing. Dit omdat het monument dan beter te zien is en gemakkelijker bezocht kan worden tijdens de steeds drukker wordende dodenherdenking op 4 mei. En het college denkt dat de culturele instellingen, die allemaal in het Stadshart zitten, makkelijker op het jaarlijkse thema van het Nationaal Comité 5 mei kunnen inspelen. De bestuurders zitten op de lijn van het 4 en 5 mei comité, dat in januari van dit jaar haar wens voor het eerst kenbaar maakte.

Niet in de vergetelheid
Respondenten die een toelichting op hun keuze maken, vinden de voorgestelde locatie een mooie plek en denken dat het monument voor het theater niet in de vergetelheid raakt. Ze geloven dat het de integratie in het dagelijks leven bevordert; mensen zouden er dan wat vaker bij stil staan.

Respectloos
Tegenstanders van verplaatsing (18 procent) vinden dat de groene omgeving van het Stadspark ruimte biedt voor bezinning. De voorgestelde locatie wordt door opposanten gezien als niet passend, niet stijlvol, respectloos en niet waardig. De associatie met 'feest en vertier' stuit sommigen tegen de borst. 

Kosten verplaatsing: 36.500 euro
De enquête maakt onderdeel uit van een motie die in januari 2017 werd aangenomen en waarin het college werd opgeroepen een voorstel uit te werken voor verplaatsing van het herdenkingsmonument en plaquette naar een geschikte locatie in het Stadshart. Verplaatsing kost volgens het college 36.500 euro. De gemeenteraad moet zich nog over het voorstel buigen. Als de raad akkoord gaat, is het de bedoeling dat de dodenherdenking in 2018 bij de Agora plaatsvindt.


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer