Waarschuwingssysteem voor ongelukken getest

Flevoland 8 december 2017
Automobilisten in heel Nederland kunnen vanaf vrijdag tijdig worden gewaarschuwd voor ongelukken en pechgevallen. Dat gebeurt via het navigatiesysteem en de verkeers-app. Het systeem is de afgelopen tijd op de snelwegen in onder meer Flevoland door Rijkswaterstaat getest.

Hoe werkt het?
Als weginspecteurs van Rijkswaterstaat met hun gele pick-ups bij een ongeval aankomen, drukken ze op een knop. Hierdoor worden gegevens over hun locatie verzonden.
Weggebruikers die het ongeval naderen, krijgen dan een waarschuwingssignaal op hun navigatiesysteem of verkeers-app. Zo kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat automobilisten op de gele wagen botsen. Die staat vaak al voor de ongevalslocatie langs de snelweg om te waarschuwen. Volgens Maurice Meijrink van Rijkswaterstaat zijn er dit jaar al twaalf aanrijdingen geweest met auto's van weginspecteurs.


Proef in Flevoland
Aan experiment met het systeem in onder meer Flevoland deden tien weginspecteurs mee. Het werd gehouden op delen van de A1, A6, A27, N50 en A28. Op basis van de goede resultaten is besloten om het systeem landelijk in te voeren.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer