Boeren zien nog geen aanwijzingen vogelgriep

BIDDINGHUIZEN • Za 9 december 2017 | 14:21 • Zaterdag 9 december 2017 | 14:21
De omliggende bedrijven van het getroffen eendenbedrijf in Biddinghuizen door vogelgriep wachten de onderzoeksresultaten rustig af. Maandag moet duidelijk worden of zij ook te maken hebben met de vogelgriepbesmetting. Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten dat dan de laboratorium-uitslagen zijn geanalyseerd. 

Inmiddels is wel al duidelijk dat de aangetroffen variant bij het eendenbedrijf aan de Alikruikweg wel zeer besmettelijk is voor vogels, maar dat mensen er niet ziek van kunnen worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vrijdag bij dit bedrijf zo'n 16.000 vleeseenden geruimd. Het onderzoek naar verdere besmetting betreft vier andere pluimveebedrijven, die binnen een straal van drie kilometer van deze boerderij liggen. Zij hoeven niet preventief te worden geruimd.

Eendenhouder positief gestemd
Bij eendenhouder Corné van Turnhout moesten vorig jaar moesten alle 8.500 eenden worden geruimd om verdere verspreiding te voorkomen, maar nu is hij positief gestemd. "We zien nu niets aan de dieren. Dat was vorig jaar wel het geval. Toen zag je dat ze ziek waren."

Bij een collega verderop zijn ook nog geen zorgen over de uitkomst van het onderzoek. "Het is logisch dat we gecontroleerd zijn. Dat geldt voor alle bedrijven in de directe omgeving. Maar er zijn geen aanwezigen dat er iets mis is met de dieren op het bedrijf. We wachten het rustig af."

Variant niet gevaarlijk voor de mens
Wageningen Bioveterinary Research heeft het aangetroffen virus inmiddels getypeerd als 'hoog-pathogeen H5N6'. Uit een eerste analyse blijkt dat dit virus niet verwant is aan het virus dat in Azië circuleert, en waar ook mensen ziek van kunnen worden. Verder onderzoek moet nog aantonen waar het aangetroffen virus wel vandaan komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel