"Waarom tijdige opening vliegveld noodzakelijk is"

LELYSTAD • Zo 10 december 2017 | 15:21 • Zondag 10 december 2017 | 15:21
Als de opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld, vertraagt dat de internationale bereikbaarheid van Nederland, wordt het vertrouwen in een betrouwbare overheid ondermijnd en treedt er directe economische schade in Flevoland en Lelystad op. Dat schrijft de gemeente Lelystad in een uitgebreid document op haar website.

In het document wordt opgesomd waarom het vliegveld echt per 1 april 2019 open moet. Lelystad wijst erop dat de opening is gebaseerd op breed gedragen afspraken. Ook is er volgens Lelystad een breed draagvlak. De gemeente benadrukt verder dat iedereen heeft mogen meepraten over de vliegroutes. Over de routes is de laatste maanden veel commotie ontstaan.

"Overlast valt mee"
Volgens de gemeente valt de verwachte overlast in de eerste periode bovendien erg mee. Omdat er gemiddeld maar één vlucht per drie uur en later één vlucht per anderhalf uur zal vertrekken. De vluchten gaan ook alleen maar overdag.

Lelystad denkt dat Gelderland en Overijssel te veel verwachten van de herindeling van het luchtruim. Ook na die herindeling in 2023 blijven er immers vliegtuigen over die provincies vliegen.

"Schiphol anders op slot"
De gemeente benadrukt ook dat het niet tijdig openen van Lelystad Ariport ertoe leidt dat Schiphol aan zijn maximale capaciteit van 500.000 vliegbewegingen komt en daarmee 'op slot' gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel