'Te weinig aandacht voor seksuele diversiteit op school'

LELYSTAD • Ma 11 december 2017 | 10:36 • Maandag 11 december 2017 | 10:36
Lelystadse scholen in het basisonderwijs besteden te weinig aandacht aan het onderwerp seksuele diversiteit. Slechts drie basisscholen doen mee aan een speciaal lesproject over homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT). De rest slechts incidenteel of helemaal niet. Dat stelt het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) in een rapport dat maandag is aangeboden aan de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom.

Respectvol
In 2012 is wettelijk voorgeschreven dat scholen kinderen moeten leren respectvol om te gaan met seksualiteit en diversiteit in de samenleving. BGBF biedt hiervoor sinds 2014 gastlessen aan, maar in Lelystad maken slechts een paar basisscholen hier gebruik van. Daaronder is de gereformeerde basisschool De Helmstok. Op scholen in het voortgezet onderwijs krijgt het thema wel breed aandacht.

Gastles
Maandag gaf het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland gastlessen diversiteit bij de katholieke jenaplanschool De Lispeltuut in De Landerijen. Met een quiz en vragenspelletje over onder meer pesten, leerden de kinderen in de bovenbouw over het onderwerp: 'Hier kun je zijn wie je bent'. De meeste kinderen gaven aan dit vanzelfsprekend te vinden.

Andere lesprojecten
Directeur Hans Vos van De Lispeltuut zegt dat zijn school niet eerder aan de gastlessen heeft meegedaan, maar dat het thema wel degelijk aan bod komt tijdens andere lesprojecten. Hij erkent dat 11/12- jarigen misschien wat jong zijn voor lessen over seksuele diversiteit, maar tegelijk is dat een leeftijd waarop kinderen zich wel bewust worden van het onderwerp. 

In gesprek
Wethouder Janneke Sparreboom erkent dat het aantal scholen dat in Lelystad Regenboogstad meedoet aan de gastlessen tegenvalt. Ze wil met schoolbesturen in gesprek om na te gaan hoe meer scholen aandacht gaan besteden aan het onderwerp. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel