Bestuurder dollemansrit A6 had gedronken en geen rijbewijs

FLEVOLAND • Ma 11 december 2017 | 12:22 • Maandag 11 december 2017 | 12:22
De 26-jarige Urker die in de nacht van vrijdag op zaterdag na een achtervolging over de A6 is aangehouden door de politie, bleek niet in het bezit van een rijbewijs en had gedronken. Hij en een 20-jarige passagier uit Tollebeek zitten nog altijd vast.
Tijdens de dollemansrit werden hoge snelheden gehaald en werden politieauto's geramd. Ook de aanhouding ging niet zonder slag of stoot; er moest een politiehond in actie komen om de bestuurder te arresteren. Tijdens de aanhouding werden agenten ook bedreigd. Een waslijst aan overtredingen was het gevolg.

Controle
Rond 03.05 uur gaven agenten op de Lindelaan in Lelystad een stopteken aan de bestuurder, omdat deze te hard reed. Het stopteken werd genegeerd en de auto ging ervandoor. Hierbij slingerde de bestuurder over de weg, zodat de politieauto niet naast hem kon rijden. Toen een agent dit wel probeerde, gooide de bestuurder zijn stuur om. De agent kon nog net op tijd remmen en voorkwam een aanrijding.

Politieauto’s geramd
De achtervolging ging door op de A6, richting Almere, waarbij snelheden van meer dan 180 kilometer per uur werden bereikt. Daarbij ramde de auto een politieauto aan de achterkant, waarna meerdere politieauto’s de vluchtende auto insloten.
Bij de afslag Almere Haven leek het alsof de bestuurder stopte. Een agent opende het portier van de politieauto, maar de bestuurder gaf daarop juist gas, ramde het portier van de politieauto en sleurde het portier mee. De auto kwam pas daarna tot stilstand.

Politiehond
Onder bedreiging van vuurwapens stapten vier inzittenden uit. Wel werden er bedreigingen geuit. Maar de bestuurder weigerde uit te stappen. Een politiehond werd ingezet. Deze beet de verdachte in zijn arm, waarna de man alsnog uit de auto stapte.

Aanhoudingen
De bestuurder, een 26-jarige man van Urk, had geen rijbewijs en bleek onder invloed van alcohol te zijn (330 ug/l, waar 220 ug/l is toegestaan). Naast de bestuurder hielden agenten nog vier inzittenden aan, allemaal mannen van 20 tot 26 jaar van Urk en een uit Tollebeek. Zij werden meegenomen naar het politiebureau. De bestuurder kreeg medische verzorging voor zijn bijtwond.

Bedreigingen en poging doodslag
Bij de aanhoudingen uitten enkele verdachten bedreigingen naar de agenten. In de auto werden onder andere vuurwapenpatronen en drugs aangetroffen. Agenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag en vernieling.

De bestuurder en een 20-jarige man uit Tollebeek zitten nog vast. De bestuurder wordt verdacht van rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs, poging tot doodslag, vernieling, bedreiging en wet wapens en munitie. De 20-jarige man uit Tollebeek wordt verdacht van bedreiging en het overtreden van de wet wapens en munitie. Het onderzoek wordt voortgezet.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel