Commissaris van de Koning erkent problemen Dronten

Flevoland 13 december 2017
Commissaris van de Koning Leen Verbeek erkent dat er problemen zijn binnen het gemeentebestuur van Dronten. De commissaris heeft daar zelf onderzoek naar gedaan, zo vertelde hij Provinciale Staten woensdag. Volgens Verbeek zijn de problemen in Dronten van dien aard dat hij niet persoonlijk hoeft in te grijpen. De gemeenteraad van Dronten kan dit zelf wel oplossen, zo zegt de CdK.  

Bestuurscultuur totaal verziekt 
Omroep Flevoland meldde vorige maand dat de bestuurscultuur in Dronten totaal verziekt wordt door burgemeester Aat de Jonge. De Omroep maakte dit op uit gesprekken met een groot aantal bronnen die jarenlang op het gemeentehuis werkten en direct met de burgemeester te maken hadden. Zij vertelden, onafhankelijk van elkaar, dat Aat de Jonge verantwoordelijk is voor een onveilige cultuur, waar mensen tegen elkaar worden uitgespeeld en waar verdeeldheid wordt gezaaid. Ook regelt de burgemeester alles op zijn eigen manier en duldt hij geen tegenspraak. 

Twee wethouders stapten op
Een maand eerder, in oktober, stapten twee CDA-wethouders uit het college van burgemeester en wethouders. Zij hadden geen vertrouwen meer in de samenwerking binnen college en er werd gesproken over een gebrek aan bestuurlijke geborgenheid.  

Rol commissaris 
Omdat de commissaris van de Koning toezicht houdt op gemeenten, heeft de provinciale PVV hem meerdere keren bevraagd over de situatie in Dronten. De fractie hoopte dat Leen Verbeek persoonlijk actie zou ondernemen om de problemen op te lossen. Verbeek is dat niet van plan. Volgens de CdK moet de gemeenteraad dat zelf doen. Maar volgens de gemeenteraad van Dronten is er helemaal geen bestuurscrisis in Dronten. Er is dan ook geen aanleiding voor een onderzoek.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer