Recyclebedrijf de Vijfhoek wil andere betonmolen bouwen

Almere 13 december 2017
Recyclebedrijf De Vijfhoek uit Almere wil op industrieterrein De Vaart een andere betoncentrale bouwen dan het eigenlijk van plan was. Hiervoor hoeft het bestemmingsplan niet gewijzigd te worden. Een verklaring van geen bedenking van de gemeenteraad Almere is dan ook niet nodig. 

Prijsvraag
De Vijfhoek wilde eigenlijk een betonmortelcentrale bouwen om betonpuin uit Almere te gebruiken in nieuw beton. Met dat idee had het recyclebedrijf een prijsvraag van de gemeente gewonnen waar een bedrag van drie miljoen euro mee gemoeid was. De gemeente had geld voor bedrijven beschikbaar die afvalstoffen van de gemeente konden gebruiken om nieuwe grondstoffen te maken. De nieuwe betonmolen van De Vijfhoek werd zo hoog, dat er van het bestemmingsplan afgeweken moest worden en een verklaring van geen bedenking van de gemeenteraad nodig was. 

Gemeenteraad twijfelt
Een deel van de gemeenteraad twijfelde over die verklaring omdat Vijfhoek ook een vergunning had aangevraagd voor een overslaghaven bij de Blocq van Kuffeler. Een meerderheid van de gemeenteraad is tegen een overslag op die plek en vroeg zich af of een 'ja' tegen de nieuwe centrale automatisch ook een 'ja' was voor de komst van de overslaghaven. 

Nieuwe vergunningsaanvraag
Recyclebedrijf De Vijfhoek wil niet het risico lopen dat het project vertraging oploopt. Het bedrijf heeft de vergunningaanvraag dan ook ingetrokken en een nieuwe aanvraag bij de Omgevingsdienst ingediend.
Ditmaal is geen goedkeuring nodig van de gemeenteraad, omdat er niet wordt afgeweken van het bestemmingsplan.

De gemeente Almere laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat zij verwacht dat de Omgevingsdienst, namens de provincie, begin volgend jaar de bouw van deze betoncentrale zal goedkeuren.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer