Gemeente toetst illegaliteit Haddock

ALMERE • Zo 17 december 2017 | 12:36 • Zondag 17 december 2017 | 12:36
Jachthaven Haddock in Almere heeft geen geldige huurcontracten meer, maar maakt nog wel gebruik van twee gemeentelijke gebieden: de botenopslag en het water rond de haven. De gemeente laat op dit moment bij de rechter uitzoeken of het verlopen van de contracten juridisch goed is gegaan. Als daar groen licht op komt staat de gemeente sterk om over te gaan tot ontruiming. Dat zal als eerste gaan om de botenopslag. Dat gebied heeft de gemeente nodig voor de Floriade.

Ontruiming
Wethouder Tjeerd Herrema wil nog niet vooruitlopen op ontruiming. Hij benadrukt graag met eigenaar Philippe van Thiel in gesprek te willen. “Dan kunnen we het hebben over de toekomst. Hij hoeft van ons echt niet weg, dus we hopen echt dat hij aan tafel komt om te praten.” 

Het huurcontract van Haddock liep deze zomer af en op een nieuw huuraanbod van de gemeente is Van Thiel volgens Herrema nooit ingegaan. Van Thiel vindt dat zonder botenopslag er geen fatsoenlijke jachthaven te runnen is. Het restaurant en bijgebouwen staat op eigen grond van Van Thiel. Volgens Herrema is dit “niet de slimste manier van onderhandelen”.

Juridisch geharrewar
Er is op dit moment een wirwar van rechtszaken gaande rondom de jachthaven. Bij de Raad van State maakt Haddock bezwaar tegen het bestemmingsplan van de Floriade. In dat bestemmingsplan is geregeld dat zijn jachthaven milieuvriendelijker moet worden. Ook verliest hij grond, die hij huurde, aan de Floriade en de latere woonwijk. De Raad van State wees een spoedbehandeling van de zaak af en zal eind 2018 oordelen of de gemeente Almere fouten heeft gemaakt rond het bestemmingsplan.

Haddock heeft verder een rechtszaak tegen de gemeente lopen om gemaakte kosten te verhalen. De haveneigenaar had zelf een plan om het hele Floriade-terrein na het evenement om te bouwen tot een woonwijk. Hij had ook al een investeerder. Haddock meent dat hij in de onderhandelingen een garantie heeft gekregen dat hij gebouwen mocht ontwikkelen.
De gemeente Almere beweert dat die toezegging nooit is gedaan. De gemaakte kosten voor zijn plannen wil Van Thiel terug. In een reactie laat wethouder Tjeerd Herrema weten dat hij daartoe bereid is, maar dat er dan wel bewijzen moeten zijn van de gemaakte kosten. “Ik heb geen bonnetje gezien”, aldus de Floriade-wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel