FNV houdt actie bij Concern voor Werk

LELYSTAD • Zo 17 december 2017 | 13:23 • Zondag 17 december 2017 | 13:23
Vakbond FNV hield maandagochtend een actie bij het Concern voor Werk in Lelystad. De vakbond eiste dat de werknemers eerlijk betaald krijgen. Concern voor Werk is de sociale werkvoorziening voor de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.

Geen loon
Volgens Maaike Zorgman van FNV werken in Lelystad ongeveer 200 werknemers zonder loon.
"Het gaat om mensen met een uitkering of een beperking die verplicht moeten solliciteren. Wanneer ze aan de slag kunnen, mogen ze eerst gratis getest worden. Dat is oneerlijk, want ze werken gewoon 32 uur per week", legt Zorgman uit. Hoeveel mensen er in de andere gemeenten zonder loon werken, is bij Zorgman niet bekend. 

Gemeente verantwoordelijk
Uitkeringsgerechtigden die al zonder loon werken, vinden zelf een betaalde baan en zijn verplicht dit aan de uitkeringsinstantie door te geven. "De gemeente benadert vervolgens de werkgever om aan te geven dat de werknemer eerst gratis kan werken. Hierdoor krijgen ze geen kans op een betaalde baan", legt Zorgman uit. "Elk half jaar wordt er gekeken of er een betaald contract gegeven wordt, maar ik ken gevallen die al jaren zonder loon aan het werk zijn."

Praten over problemen
Daarom vroeg FNV aan de werknemers van Concern voor Werk om te praten over de problemen waar ze tegenaan lopen. "Die informatie leggen we voor aan de sociale werkvoorziening en de gemeente Lelystad. We hopen nu te kunnen kijken of we een oplossing kunnen bedenken voor de problemen die we tegen zijn gekomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel