Agrariërs dupe van ambitieus plan voor Schokland

Noordoostpolder 18 december 2017
De gemeenteraad Noordoostpolder heeft maandagavond geen besluit genomen over de toekomst van Schokland. De discussie is uitgesteld naar januari omdat de politici te veel technische vragen hadden over het dossier.

Schade aan akkers door vernatting
Zo is er onduidelijkheid over de gevolgen van vernatting van de 211 hectare natuurgebied, dat deel uitmaakt van het plan. Volgens agrariërs zullen zij voor de schade opdraaien. "Als het waterpeil omhoog gaat is er voor ons geen goede oogst meer te behalen en zullen veel bedrijven schade lijden. Die kostenpost is helemaal niet in het huidige plan meegenomen," aldus agrariër William Verkraaien. 

Toeristische voorzieningen
De gemeente Noordoostpolder, de provincie en het Rijk willen nieuwe natuur en toeristische voorzieningen in het gebied rond en op Schokland realiseren, waaronder een nieuw bezoekerscentrum. Dit kost 34,4 miljoen euro. 7,8 miljoen daarvan wordt gedekt door grondverkopen. Dan blijft er 26,6 miljoen over die gesubsidieerd moet worden. 14 miljoen daarvan is toegezegd door de provincie, het ministerie van OCW, Flevo-landschap en het Waterschap.

2,5 miljoen uit Zuiderzeelijngelden
Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel om 2,5 miljoen euro uit de pot van de Zuiderzeelijn-gelden te halen. De laatste 10 miljoen moeten dan worden opgebracht door het Rijk, zo staat in het voorstel aan de gemeenteraad. Maandagavond zou dit voorstel worden besproken, maar dat ging dus niet door. Nu staat het besluit voor januari 2018 op de agenda. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer