CNV: Grote onzekerheid onder vissorteerders

Urk 21 december 2017
Een groot deel van de 150 vissorteerders op Urk is werkloos of dreigt dat te worden. Dat zegt vakbond CNV, die bestuurders en aandeelhouders van Visveiling Urk oproept om actie te ondernemen.

Veel van de vissorteerders zijn hun baan al kwijt of dreigen die per 1 januari 2018 te verliezen. Anderen zien zich volgens het CNV genoodzaakt een contract te tekenen met bijzonder slechte arbeidsvoorwaarden.

Nieuwe constructie
De visafslag brengt de sorteerders vanaf 2018 onder bij een stichting. Ze krijgen dan ook een nieuw 0-urencontract aangeboden. Hierdoor hoeft de afslag hen niet meer te betalen als ze die week niet worden ingeroosterd. Door de maatregel hebben veel sorteerders al hun heil elders gezocht, omdat zij geen toekomst meer zien binnen de veiling.

Hoop
Het CNV heeft sinds augustus meerdere pogingen gedaan om met de directeur afspraken over goede arbeidsvoorwaarden te maken, maar zonder resultaat. Het CNV heeft nu de hoop gevestigd op aandeelhouders en bestuurders van de Visveiling Urk. Zij worden opgeroepen om op te komen voor de belangen van de sorteerders.

Het sorteerwerk is volgens het CNV het vliegwiel van de Urker economie. De sorteerders verdienen dan ook een passende beloning voor hun harde werk.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer