Onderzoek: Geen huurwoning, geen koopwoning

FLEVOLAND • Do 21 december 2017 | 15:18 • Donderdag 21 december 2017 | 15:18
Een huis vinden is lastig geworden voor mensen met een middeninkomen. In een publieksonderzoek van de regionale omroepen en de NOS melden vooral dertigers en late twintigers dat zij het moeilijk hebben op de woningmarkt. Ze hebben best iets te besteden, maar zitten op verschillende manieren klem: ze verdienen te veel voor een goedkope sociale huurwoning, maar kunnen geen betaalbaar koophuis vinden. Huurwoningen in de vrije sector zijn vaak veel te duur en voor een hypotheek is hun inkomen juist weer te laag. 

Sanjay en Amrita Gogai wonen daardoor noodgedwongen bij de ouders van Sanjay in Lelystad. Het stel trouwde in 2012 en is sindsdien op zoek naar een woning. Het tweetal valt tussen wal en schip. Ze komen niet in aanmerking voor sociale huur, maar kopen is te duur.

Ook Marleen Mak (28) uit Almere heeft het lastig op de woningmarkt. Zij kwam na een periode in het buitenland terug naar Almere. Ze ging weer bij haar ouders wonen, maar is na een halfjaar toe aan een eigen plek. "Ik sta niet ingeschreven voor een huurwoning, want ik weet nog niet in welke gemeente ik in de toekomst ga wonen. Dat is afhankelijk van mijn werkomstandigheden.

Meer regie
Het kabinet vindt dat gemeenten meer de regie moeten nemen. In het regeerakkoord staat dat zij meer mogelijkheden moeten krijgen om het aanbod van huizen te vergroten, te sturen op prijs en sociale huurwoningen te verkopen. Nu kijken gemeenten en investeerders vooral naar elkaar en gebeurt er te weinig.

Amsterdammers drijven de prijs op
Door de schaarste zijn de huizenprijzen in de Randstad flink gestegen. Dit biedt ook kansen voor de rest van Flevoland. Loodgieter Theo Loogman (34) uit Haarlem zocht in eerste instantie een huis in de buurt, maar dat was voor hem niet meer te betalen. "Je wordt gewoon overboden, mede omdat Amsterdammers deze kant op komen en de prijs opdrijven. Een huis wordt gemiddeld voor tussen de 25.000 en 35.000 euro meer verkocht dan waar het voor wordt aangeboden."

Biddinghuizen als alternatief
Loogman besloot te gaan kijken of hij in de buurt van Dronten een woning kon vinden voor zijn gezin. "Vrienden van mij wonen in Biddinghuizen en we zijn eigenlijk eerst voor de grap gaan kijken wat het kost. Maar ik kan zeggen dat we net voor de kerstdagen onze handtekening hebben gezet voor een nieuwe twee-onder-één-kap-woning in Biddinghuizen. Eind 2018 moet het huis af zijn."

Het onderzoek
De regionale omroepen en de NOS wilden graag weten wat de ervaringen zijn van mensen die een ander huis zoeken. Ruim 4.300 mensen, waarvan bijna 200 Flevolanders, die een huur- of koophuis zoeken hebben meegedaan. Hun antwoorden zijn niet representatief voor de hele provincie maar geven wel een beeld van de problemen waar woningzoekenden tegen oplopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel