Gemeente zet eigen boa's in op stadsbussen Keolis

ALMERE • Vr 22 december 2017 | 1:03 • Vrijdag 22 december 2017 | 1:03
De gemeente Almere gaat gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) inzetten op de stadsbussen van Keolis om de veiligheid te vergroten. Dat beloofde burgemeester Franc Weerwind donderdagavond tijdens een debat aan de gemeenteraad.

De VVD had het debat aangevraagd nadat uit berichtgeving bij Omroep Flevoland was gebleken dat de toezichthouders van de nieuwe vervoerder Keolis nog niet zijn beëdigd. De medewerkers hebben daardoor minder bevoegdheden. Zo kunnen de toezichthouders geen proces verbaal uitschrijven. De VVD wilde net als de rest van de gemeenteraad weten hoe het college van burgemeester en wethouders de veiligheid op de bussen nu had gewaarborgd.

Oplossing van Huis en Weerwind 
Wethouder Frits Huis van Openbaar Vervoer werd daarover door de raad aan de tand gevoeld. Hij stelde net als burgemeester Weerwind in gesprekken met Keolis op een vlotte oplossing te hebben aangedrongen. "We waren er behoorlijk pissed over", aldus Huis tijdens de vergadering. Momenteel zijn er drie boa's van Keolis aan de slag. Afgesproken is dat 19 van de 43 toezichthouders in elk geval op 12 januari kunnen worden beëdigd. Ook zijn er afspraken gemaakt met de politie. "Die kan komen ingrijpen als dat nodig is. Het is geen ideale situatie, maar ook niet rampzalig", zo stelde Huis.

Raad kritisch
Maar daar dachten raadsfracties anders over. Vooral de VVD vond de afspraken met Keolis te matig. Deze partij wilde ook tekst en uitleg van burgemeester Franc Weerwind, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Die liet na een schorsing van de vergadering weten dat er ook tot 12 januari gemeentelijke boa's op de bussen zullen worden ingezet. Maar die extra maatregel stemde niet direct tot tevredenheid. Partijen vroegen zich af of dat dan niet ten koste zou gaan van de veiligheid in de stad. Weerwind stelde over de precieze inzet van de gemeentelijke boa's de raad later nog te informeren, na overleg met politie, openbaar ministerie en Keolis.

Waarom is de raad niet eerder geïnformeerd? 
Het debat van donderdagavond krijgt nog een staartje. Enkele partijen vroegen zich af waarom de wethouder en de burgemeester niet eerder de gemeenteraad over de situatie bij de busvervoerder hadden geïnformeerd. De burgemeester vond dat niet nodig omdat wat hem betreft de situatie afdoende was opgelost. Desondanks komt het onderwerp volgend jaar, na de feestdagen, aan de orde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel