Onderzoek brandweer: sprake van ongewenst gedrag op post Emmeloord

EMMELOORD • Vr 22 december 2017 | 9:24 • Vrijdag 22 december 2017 | 9:24
Uit een intern onderzoek van Brandweer Flevoland blijkt dat er sprake is van ongewenst gedrag op post Emmeloord. Dat laat brandweercommandant Gerrit Spruit weten.

Aanleiding voor het onderzoek waren klachten van medewerkers. Volgens Spruit gaven zij aan dat ze te maken kregen met onregelmatigheden waar zij last van hadden bij het uitoefenen van hun werkzaamheden. Omroep Flevoland beschikt over informatie dat de klachten zouden gaan over pesterijen waar vrouwen op de brandweerkazerne in Emmeloord mee te maken krijgen. 

Aan de ketting 
Vrouwen zouden opmerkingen te horen krijgen als 'hun enige recht is het aanrecht', 'ze moeten aan een ketting worden gelegd, net lang genoeg om vanuit de keuken bier te brengen' en 'ze zijn niet geschikt voor de vrijwillige brandweer, omdat ze vrouw zijn'. Vanwege dit gedrag zouden al meerdere vrouwen ontslag hebben genomen of op het punt staan om dat te doen.  

Onacceptabele constateringen 
Na de klachten schakelde de brandweer een bureau in om onderzoek te doen naar verstoorde werkverhoudingen, intimidatie, integriteit en onveiligheid. In een reactie laat Spruit weten dat na het onderzoek geen strafbare feiten aan het licht zijn gekomen, maar dat er wel een aantal onacceptabele constateringen zijn gedaan. "De communicatie en de onderlinge relaties zijn verstoord en beschadigd. Binnen het team zijn groepen ontstaan die elkaar niet of verkeerd begrijpen". 

Wederzijds begrip 
In januari wordt er, in onderlinge afstemming, een plan van aanpak opgesteld. "We hebben afgesproken om samen aan de slag te gaan met als doel om weer wederzijds begrip te krijgen. Omdat het gaat om medewerkers die zich stuk voor stuk sterk maken voor het brandweerwerk heb ik er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Het kan niet zo zijn dat medewerkers het niet prettig werken vinden op de post Emmeloord, terwijl de betrokkenheid en inzet van de medewerkers bij het brandweerwerk zelf groot is", aldus de brandweercommandant. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel