NS: Niet altijd genderneutrale benadering

Flevoland 27 december 2017
Hoewel de NS op 10 december is overgestapt op het genderneutraal aanspreken van reizigers, kan het nog steeds voorkomen dat in een trein het aloude 'dames en heren' te horen is. Volgens een woordvoerder van de NS is de nieuwe manier waarop reizigers worden aangesproken geen wet van Meden en Perzen.

Reizigers in een trein bij Almere verbaasden zich onlangs over de 'ouderwetse benadering' door een conducteur. Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling zou immers ook de aanhef van omroepberichten worden aangepast. Dit omdat de NS graag wil dat iedereen zich in de trein welkom voelt.

Conducteur heeft 'een zekere vrijheid'
Volgens de NS zijn eerder deze maand wel alle geautomatiseerde omroepberichten in de treinen aangepast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aankondiging van het eerstvolgende station. Maar volgens de woordvoerder kan een conducteur zich ook zelf via het omroepsysteem in een trein tot de reizigers te richten. Conducteurs hebben volgens de NS 'een zekere vrijheid' in de manier waarop zij dit doen. De woordvoerder denkt dat het sowieso een tijd zal duren voor alle medewerkers aan de nieuwe benadering van reizigers gewend zijn. 

Situatie op stations nog ongewijzigd 
Omroepberichten op stations zijn volgens de NS nog niet aangepast. Dat komt onder meer doordat de NS op stations samenwerkt met collega-vervoersbedrijven en andere partijen. Voor de berichten op stations worden aangepast, moet eerst met die andere betrokkenen worden overlegd.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer