Gemeentelijke boa's surveilleren vaker bij de bushaltes

Almere 28 december 2017
De gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben tot nu toe nog niet in actie hoeven komen op de Almeerse stadsbussen. Dat laat een gemeentewoordvoerder weten. De vijftig boa's die werkzaam zijn bij de afdeling Stadstoezicht surveilleren wel vaker rond de bushaltes en onderhouden contact met de buschauffeurs.

Onder druk vanuit de gemeenteraad zegde burgemeester Franc Weerwind vorige week donderdagavond tijdens de raadsvergadering toe dat de gemeentelijke boa's ook op de stadsbussen hun werk mogen doen. Vooral de VVD maakte zich zorgen over de veiligheid nadat was gebleken dat de meeste toezichthouders van vervoerder Keolis nog niet waren beëdigd. Negentien van de 43 toezichthouders kunnen pas op 12 januari worden beëdigd.

Bij incidenten kunnen de gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaren via een meldsysteem worden opgeroepen, maar dat is volgens de woordvoerder nog niet nodig geweest.

Voorzorg 
Gemeentelijke boa's uit voorzorg al in ploegendiensten op de bus mee laten rijden, is volgens de woordvoerder niet haalbaar. "De boa's moeten ook op straat hun werk blijven doen. Bovendien zijn er van Keolis nu 3 boa's en 40 handhavers actief. Ook zijn onze boa's dus meer zichtbaar rond de bussen en ze zijn oproepbaar mocht extra assistentie nodig zijn."

Verbaasd
VVD fractievoorzitter Hilde van Garderen laat weten verbaasd te zijn dat de boa's niet op de bussen meerijden. De huidige situatie is volgens haar anders dan toegezegd en eigenlijk zoals het al was. 

Openbaar ministerie 
Via het Openbaar Ministerie is er vrijdag voor gezorgd dat de boa's van de gemeente tot 12 januari ook op de bus hun werk mogen doen. Daarvoor was een speciale aanwijzing van een Officier van Justitie nodig. Hierdoor kunnen ze hun werk zowel op straat als in de bus doen. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer