Vuurwerkongeluk tijdens Oud & Nieuw? Dit moet je doen...

Flevoland 29 december 2017
Goed spoelen is belangrijk
Wat moet je doen als je vuurwerk in je oog krijgt? Of wat doe je als er hete olie op je handen terecht komt bij het oliebollen bakken? Het Rode Kruis heeft een overzicht gemaakt van deze en andere veelvoorkomende risico’s rond Oud & Nieuw. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat de meeste Nederlanders namelijk geen idee hebben hoe ze precies moeten handelen. 

Spoelen en koelen
Bij brandwonden of vuurwerk in het oog is het vooral belangrijk om goed te spoelen. Dat zeggen ze ook bij de spoedpost van het Flevoziekenhuis in Almere. Daar houden ze er rekening mee tijdens de jaarwisseling verschillende vuurwerkslachtoffers te moeten behandelen.

“Een vuurwerkwond is eigenlijk een brandwond”, zegt spoedarts Floris Roodheuvel. “Belangrijkste is: eerst koelen en goed spoelen.” Als je dat zo’n 15 tot 20 minuten hebt gedaan kun je het beste contact opnemen met de spoedpost.

Extra personeel
Tijdens de nacht van Oud & Nieuw is er op de Almeerse spoedpost een extra hulparts paraat en ook een oogarts is aanwezig. Dit zodat mensen met oogletsel direct door een specialist gezien kunnen worden. 

De vorige jaarwisseling verliep voor de spoedposten in Flevoland relatief rustig. In totaal 25 mensen moesten zich toen laten behandelen. 

Bekijk hier de hele lijst met tips van het Rode Kruis:
© omroep flevolandsitemap | disclaimer