Aftrap jubileumjaar 100 jaar Zuiderzeewet

Flevoland 2 januari 2018
Cornelis Lely was de architect van de zuiderzeewerken
De provincie Flevoland heeft vanmiddag de festiviteiten afgetrapt voor de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. De nieuwjaarsreceptie markeert het begin van het jubileumjaar, waarin wordt gevierd dat het een eeuw geleden is dat de basis werd gelegd voor het ontstaan van de provincie. 

Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman van provincie Flevoland is het een bijzonder jaar. "Het is de enige wet waarbij de bevolking is opgeroepen om de vlag uit te hangen toen de wet van kracht werd. Ze vonden dat het de belangrijkste wet was die Nederland zou vormen in de twintigste eeuw." Op 14 juni is het precies 100 jaar geleden dat de wet door de Eerste Kamer werd aangenomen.

Door de wet is de aanleg van de Zuiderzeewerken mogelijk. Die zorgden ervoor dat de Zuiderzee werd afgesloten en het IJsselmeer gedeeltelijk werd ingepolderd. Met de provincie Flevoland als resultaat.

Om het te vieren, worden komend jaar diverse festiviteiten georganiseerd met als hoogtepunt een driedaags festival met muziek en theater in juni. Daar zijn ook oude baggerschepen te zien die toentertijd aan het werk waren.

Ook wordt de mijlpaal gevierd met de aanleg van het achtste landschapskunstwerk in Flevoland. Die komt in een stuk bos te liggen tussen de Spijkweg en de Bremerbergdijk in Dronten. Eind 2018 moet het kunstwerk af zijn. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer