Lovende reacties op nieuwe schoolcampus

Lelystad 9 januari 2018
De maquette werd dinsdag gepresenteerd
Politici en docenten reageren enthousiast
De eerste reacties zijn lovend over het ontwerp van de nieuwe schoolcampus in Lelystad. Zowel leraren als politici reageerden dinsdagavond enthousiast op de gepresenteerde maquette.

Op het open veld achter de huidige school De Rietlanden komen zes gebouwen te staan in twee verschillende clusters: vmbo en havo/vwo. Hierin worden de drie bestaande scholen De Rietlanden, SGL en Arcus opgenomen. 

In totaal worden er vanaf 2020 bijna 4000 leerlingen gehuisvest. 

Veel discussie aan vooraf gegaan
Aan het ontwerp van architect Dirk Jan Postel is een lang traject vooraf gegaan. Politieke partijen discussieerden lang met elkaar over de kosten van 55 miljoen euro voor nieuwbouw, de exacte locatie en de voorwaarden waaraan de huisvesting moest voldoen. Uiteindelijk besloot de raad tot de nieuwbouw, maar het mocht zeker geen grote leerfabriek worden. Zo moesten er minimaal vier gebouwen komen. Die mochten niet hoger worden dan twee lagen en er mochten niet meer dan 500 leerlingen in één onderwijshuisvesting komen te zitten.

Ontwerp voldoet niet aan alle voorwaarden
Aan deze voorwaarden voldoet het ontwerp strikt genomen niet. In elk van de gebouwen worden circa zeshonderd leerlingen ondergebracht. Verder bestaan de gebouwen uit drie bouwlagen. Volgens wethouder Ed Rentenaar zijn de voorwaarden wel het uitgangspunt geweest bij het maken van het ontwerp maar is hier enigszins van afgeweken om de campus nog mooier te maken. Zo komt op de begane grond van de zes schooldelen een fietsenstalling waardoor het gebouw hoger is geworden. Volgens de wethouder voldoet het ontwerp verder wel aan de intentie van de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat de onderwijsinstelling het gevoel geeft toch kleinschalig te zijn ondanks het grote aantal leerlingen. Hij verwacht dan ook geen problemen vanuit de gemeenteraad.

Barry Lommen van de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) is uiterst tevreden met het ontwerp. "Er is een mooie leeromgeving gemaakt en door de verschillende gebouwen is er sprake van kleinschalig onderwijs. Leerlingen hebben hun eigen gebouw met hun eigen lokalen, met hun eigen docenten, hun eigen conciërge en hun eigen pauzeruimte." De komende tijd gaat de SVOL een plan maken om de gebouwen in te richten. 

Eerste reacties van raadsleden zijn positief
De eerste reacties van politici zijn positief. Nelly den Os van de PvdA is dik tevreden over het ontwerp. "Het ziet er heel mooi uit. Het oogt kleinschalig. Het is flexibel van opzet. Het ligt prachtig in het landschap. Het is duurzaam. Wij gaan niet eisen dat de architect terug moet naar de tekentafel."

Ook Sjaak Kruis van GroenLinks is over de nieuwe campus te spreken. "Leerlingen van verschillende niveaus kunnen elkaar bijvoorbeeld in het cultuurgebouw ontmoeten. Ook staan de gebouwen om elkaar heen zodat leerlingen elkaar makkelijk buiten kunnen treffen. Bovendien fietst iedereen met elkaar naar hetzelfde complex."

Ook docenten reageren verheugd
Ook docenten en werknemers van de verschillende scholen reageren verheugd. Jaap Beun, docent op de Arcus, is ook van mening dat er op deze manier geen sprake is van een grote leerfabriek. "Ik vind het een hartstikke mooi ontwerp met mooie ronde vormen. Ze zijn erin geslaagd kleinschaligheid te creëren." Mieke Hoogstraten is werkzaam op De Rietlanden. Ook zij is blij met het ontwerp. "Het is helemaal geweldig. Het is open en de gebouwen geven structuur en rust. De natuur is er ook bij betrokken."


© omroep flevolandsitemap | disclaimer