Lenen bij gemeente om langer thuis te wonen

Noordoostpolder 12 januari 2018
In navolging van de gemeenten Lelystad en Dronten kunnen ook oudere inwoners van de gemeente Noordoostpolder een lening afsluiten voor het aanpassen van hun huis. Op die manier kunnen ze langer zelfstandig thuis blijven wonen. Met deze zogenoemde blijverslening kunnen mensen hun huis comfortabel en veilig maken. De regeling geldt vanaf 15 maart. Het gaat om een proef die twee jaar duurt, waarbij er in totaal € 300.000,= beschikbaar is. 

Levensloopbestendig
Het levensloopbestendig maken van woningen is volgens de gemeente Noordoostpolder wenselijk en noodzakelijk. Door de toenemende vergrijzing is er een sterke wens om langer zelfstandig te blijven wonen.

Wethouder Henk Suelmann: "De blijverslening was een wens van de gemeenteraad. De lening is bedoeld voor particuliere woningeigenaren die hun woning levensloopbestendig willen maken. Maar ook voor mensen die voorbereid willen zijn op de toekomst."
 
Vast in stenen
Eigenaren van woningen kunnen niet altijd zelf de gewenste woningaanpassingen betalen. Zoals woningeigenaren waarbij het geld "vast zit in stenen". Zij krijgen van de hypotheekverstrekker geen lening voor aanpassing van de woning. De gemeente Noordoostpolder wil hen helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, door ze maximaal € 50.000,= per woning te lenen.

Met het geld kan bijvoorbeeld de badkamer, slaapkamer, woonkamer, keuken, hal of het toilet toegankelijk worden gemaakt. Ook kan de directe omgeving van de woning worden aangepast.
 
Wmo blijft
Inwoners kunnen sowieso een beroep doen op de Wmo, als er sprake is van noodzakelijke woningaanpassing. De blijverslening is een extra financiering, om zodoende meer keus te hebben.

Het is een relatief nieuw product; een toenemend aantal gemeenten biedt de lening op dit moment aan. De lening is nog niet aan te vragen in de gemeenten Zeewolde, Almere en Urk.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer