Wat zijn de gevaarlijkste verkeerslocaties in de provincie?

FLEVOLAND • Ma 15 januari 2018 | 11:55 • Maandag 15 januari 2018 | 11:55
UPDATE: 15-01-2018 19:00
De data die RTL Nieuws ter beschikking stelde blijken niet te kloppen. Het is niet bekend wat dit betekent voor de gevaarlijke verkeerslocaties in Flevoland die in het onderzoek van RTL Nieuws voorkomen.

Flevoland kent 21 verkeersonveilige 'blackspots'. Dit zijn plekken waar in een periode van drie jaar minstens 10 ongelukken gebeurden. De locaties zijn in kaart gebracht door RTL Nieuws. Dat gebeurde op basis van cijfers van de politie en Rijkswaterstaat, over de jaren 2014 tot 2017.

De Flevolandse blackspots liggen allemaal in Almere en Lelystad. De meeste gevaarlijke plekken zijn rotondes of kruisingen van dreven met een uitvalsweg vanuit een wijk. Ook op de A6 bij Almere is een aantal plekken waar het vaak misging.

Almere
De meeste geregistreerden ongelukken in Almere gebeurden volgens RTL Nieuws op de plek waar verkeer van de Tussenring richting Hogering en Buitenring kan rijden. De kruising is beveiligd met verkeerslichten, maar desondanks gaat het er volgens RTL in beide richtingen geregeld mis.  Ook de rotonde Westelijk Halfrond in Almere Buiten, waar verkeer naar de Evenaar of DoeMere kan rijden, zou een plek zijn waar veel ongelukken gebeuren.

De provincie Flevoland zegt overigens de cijfers van RTL niet helemaal te kunnen plaatsen. De provincie heeft als eigenaar van de Hogering, Tussenring en Buitenring toegang tot dezelfde cijfers van de politie. En volgens een woordvoerder van de provincie is er op de kruising van deze drie wegen in drie jaar tijd maar 1 geregistreerd ongeval te vinden.
De provincie zegt te vermoeden dat de cijfers gebaseerd zijn op kruisingen op de Tussenring. Daar gebeurden volgens de provincie de afgelopen jaren wel vaak ongelukken. Om die reden is de weg inmiddels veiliger gemaakt.

Lelystad
Lelystad telt volgens de registratie zes blackspots. De meeste geregistreerde ongelukken gebeurden op de rotonde Westerdreef/Buizerdweg. Op deze drukke plek, waar ook veel vrachtverkeer langskomt, werden in drie jaar tijd ruim 40 ongelukken geregistreerd en vielen vier slachtoffers. 

Niet alle ongelukken staan op de kaart
Overigens zijn er in Flevoland nog veel andere plekken die je zou kunnen aanmerken als gevaarlijk. Volgens RTL zijn de uitkomsten van het onderzoek dan ook allesbehalve compleet. Dat komt onder meer doordat die alle ongelukken geregistreerd worden of bij de politie worden gemeld. Vooral aanrijdingen waarbij fietsers betrokken zijn, zouden vaak in de registratie ontbreken.

Het ministerie van Infrastructuur heeft om die reden een app ontwikkeld, waarmee weggebruikers ook zelf aanvullende blackspots kunnen doorgeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel